AMPLIAR EL SERVEI D’ATENCIÓ DOMICILIÀRIA, CREAR UN PROGRAMA DE SIUPORT A CUIDADORS DE PERSONES AMB DEPENDÈNCIA I PROMOURE L’ENVELLIMENT ACTIU, PRINCIPALS MESURES PER A LA GENT GRAN

Ampliar el servei d’atenció domiciliària, crear un programa de suport a cuidadors de persones amb dependència i promoure l’envelliment actiu, són tres de les principals mesures adreçades a la gent gran que contempla el programa de Junts per Catalunya – Girona de cares a les eleccions municipals del proper 26 de maig. La candidatura, encapçalada per l’alcaldessa Martra Madrenas, s’ha fixat com un dels principals reptes de l’àrea de serveis a les persones adaptar les polítiques municipals a una nova realitat social, que ha evolucionat especialment aquests darrers anys. “Quan parlem de gent gran avui, ens trobem amb perfils molt diferents, des de persones amb alts graus de dependència fins a jubilats amb una vitalitat enorme i moltes ganes de fer coses, i per tant hem de tenir polítiques específiques per a tots ells” assegura Madrenas.

En primer lloc, Junts per Catalunya – Girona es compromet a promoure l’envelliment actiu oferint una àmplia oferta de serveis lúdics, esportius, culturals, formatius, de salut i voluntariat, perquè les persones jubilades puguin trobar propostes que donin sortides a les seves inquietuds. Per exemple, reforçant aquests serveis als centres cívics o generant noves possibilitats a l’aire lliure als parcs de la ciutat, acostant-los a tots els barris de Girona. Madrenas destaca que en aquests últims quatre anys han augmentat gairebé un 9% les activitats als centres cívics i un 19% els usuaris, una tendència que vol augmentar en el proper mandat amb aquest increment de l’oferta pensada en els nous perfils de gent gran, i també gràcies a la posada en marxa de nous espais municipals dins la xarxa de centres cívics.

Un dels equipaments que s’han creat en aquests darrers quatre anys són els dos menjadors per a la socialització de la gent gran, el que s’obrirà els propers dies al barri del Mercadal, i el que es va obrir a Santa Eugènia, que ha tingut una gran acollida entre els usuaris del barri. El compromís de Junts per Catalunya-Girona obrir en els propers quatre anys un mínim de dos nous menjadors en dos barris diferents de la ciutat.

Menjador de gent gran al Centre Cívic de Santa Eugènia. Pere Duran / Nord Media

Un dels objectius de Junts per Catalunya-Girona és crear un pla integral de voluntariat d’acompanyament a la gent gran, i també a les persones amb dependència.

Paral·lelament, Marta Madrenas vol ampliar també l’oferta del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), un servei molt ben valorat pels usuaris i que gràcies al canvi de contracte fet en aquest darrer mandat municipal ha acabat amb les llistes d’espera. Actualment hi ha gairebé 3.000 gironins i gironines que tenen contractat el SAD, l’objectiu del qual és vetllar per la seguretat i l’acompanyament de la gent gran que viu a casa seva. “A mesura que ens fem més grans i mentre puguem, tots volem envellir a casa i ser independents, i amb aquest objectiu hem millorat molt el SAD, perquè això sigui possible amb la tranquil·litat que si passa res hi ha sempre algú que reaccionarà ràpidament”, diu  Madrenas, qui és compromet no només a incrementar els serveis inclosos al SAD, sinó també a ampliar-lo a les persones amb alts graus de dependència, independentment de l’edat.

Els familiars de les persones amb dependència no han estat encara inclosos en les polítiques socials de les administracions, i són una realitat cada vegada més important en el nostre entorn. És per això que l’atenció als cuidadors de la gent gran serà també una prioritat en el proper govern de Madrenas. El programa de Junts per Catalunya – Girona preveu la creació del programa “Cuidem als cuidadors”, adreçat a les persones amb familiars amb dependència, i que tindrà com a grans objectius donar formació i suport a aquests familiars per tal de facilitar-los l’accés a serveis públics i també acompanyar-los en l’aprenentatge i el desenvolupament de l’atenció als seus familiars. La llista encapçalada per Marta Madrenas mantindrà les necessitats de la gent gran en les polítiques transversals municipals, especialment en àrees com urbanisme, accessibilitat en  l’espai públic, habitatge, transport públic, cultura i serveis a les persones.